Recomanacions de les protectores i associacions de defensa dels animals de Tarragona.

1-. No compris, adopta animals necessitats!.

Cada vegada que es compra un animal, s’està condemnant paral·lelament a que un d’abandonat o necessitat no trobi amo. A més sovint darrera de la venda d’animals hi han màfies o gent irresponsable que deixa criar la seva mascota i desprès en treu profit de manera il·legal. No fomentis aquest negoci cruel, acostat a una protectora o contacta amb una associació que treballi amb gats de carrer. Malauradament la falta de conscienciació respecte a la situació dels animals al nostre país, fa que aquestes institucions es trobin saturades i plenes d’animals de totes les edats, mides, races i condicions esperant una vida millor. Ajuda’ls a ajujar-los!

2-. No regalis animals, no són pelutxos!.

Adquirir un animal ha de ser una decisió molt meditada. Hem de reflexionar abans sobre el temps que tindrem per cuidar-lo i educar-lo. Que inevitablement deixarà pèl, que potser farà alguna destrossa, que sovint aranyen sofas i cortines, que caldrà dur-lo al veterinari periòdicament, i que en els nostres desplaçaments i vacances haurem de contar amb ell. Per això regalar animals, com qui regala una joguina, no és una actitud responsable.

3-. No venguis animals, està prohibit. (Llei 22/2003).

La venda d’animals per part de particulars, està prohibida segons la llei de Protecció dels Animals de Catalunya, 22/2003 (article 30.3.f), amb multes que poden arribar a 2.000 euros. Aquesta mesura ha sigut adoptada per tal de tallar el tràfic d’animals que s’ofereixen per tot arreu sense cap mena de control i garanties sanitàries, a més de l'excès d'animals sense un lloc determinat que això ocasiona. Només poden fer venda aquells establiments i criadors que tinguin tots els seus papers en regla. Així que tots aquells anuncis que veguis a Internet o penjats en algun lloc de particulars que venen cadellets estan incumplint la llei, i et convidem a que en facis denuncia davant els Serveis territorials de Medi Ambient de Tarragona:

Serveis Territorials de Medi Ambient de Tarragona
Cardenal Vidal i Barraquer, 12-14,
43005 Tarragona
Telf. 977 24 15 14 - Fax: 977 24 15 09
e-mail: sttarragona.dmah@gencat.net

4-. No deixis criar la teva mascota, esterilitza-la!.

Una per motius sanitaris; Moltes persones creuen que les femelles han de criar almenys un cop, i que no cal esterilitzar als mascles. Són creences errònies, ja que segons els darrers estudis veterinaris, el millor per la salut de la teva mascota és esterilitzar-la abans del primer zel (aproximadament als 6 mesos en el cas dels gats, i 12 en els gossos, depenent de la raça). D’aquesta manera en les femelles es reduirà el risc de patir infeccions a la matriu, quists ovàrics i tumors mamaris. I en el cas dels mascles es reduiran les patologies de pròstata, el marcatge territorial, baralles amb altres mascles i fugides del domicili. Per tot el demés amb una alimentació controlada i sense excessos, el teu animal gaudirà d’una qualitat de vida millor.

I l'altre per motius socials; Deixar que la teva mascota crií, quan hi ha tants animals abandonats i necessitats és una irresponsabilitat. Les cries s’intenten “col·locar” entre coneguts que potser no han acabat de reflexionar ben bé si estan preparats per adquirir un animalet, però com són petits i tan bonics, els agafen i desprès venen els problemes. D’això se’n diu "adquisició compulsiva". No obstant, la majoria de les vegades la gent un cop han nascut les cries no saben ben bé què fer. Hi ha un excés d’animals que s’ofereixen per tota arreu, i trobar un bon amo per aquestes noves cries costa molt, i molt sovint ni es troben, i a mida que es van fent grans, més dificultats hi han i desprès què fem amb aquests animalets? En la mateixa tessitura està la gent que té mascles no esterilitzats i deixen que aquests facin vida lliure, ja que van deixant camades que seràn futurs animals abandonats o de carrer i això també és una irresponsabilitat.

Per tot això nosaltres com a defensors dels animals, insistim i recomanem tant l’esterilització. Una per la seva salut, i l’altre pel perjudici final que ocasiona portar constantment tantes vides noves al món sense un lloc determinat. El control de la natalitat de gossos i gats és per tant un factor clau. Però curiosament, mentre que a d’altres països europeus això és una qüestió assimilada i inclús en alguns països inclús obligatòria, al nostre costa molt fer entendre, principalment per manca d’informació. L’argument més utilitzat és: “és que em fa il·lusió fer criar la meva femelleta” o “o em fa pena castrar el meu masclet”. Quan els hi preguntes què faran amb les cries (cosa que poques vegades pensen ben bé), responen que o bé se les quedaran totes (que mai acostuma a passar perquè un cop nascudes les cries és una bogeria), que les intentaran repartir entre amics i familiars (ja tenim l’adquisició compulsiva), o que les vendran per tal d’assegurar-se un bon amo, (quan la venda d’animals per part de particulars està prohibida per llei).

Aquestes persones, amb tota la bona intenció del món, són la font principal del problema, perquè generen una cadena infinita de naixements que a la llarga fa que hi hagin més cries que llars responsables per adoptar. D’això se’n diu "superpoblació" i heus aquí un dels factors principals que generen l’abandonament. Potser aquesta persona primera que va deixar criar la mascota amb tota la seva bona voluntat, no ho fa. Però alguna de les persones a les que li ha donat una cria, si té la mateixa il·lusió o concepció de deixar-la criar almenys un cop, arriba un punt que no podrà o sabrà què fer amb els animalets i els acabaran abandonant al mig del carrer, o a protectores com passa al 75% de les vegades. Camades senceres s’arriben a deixar a les portes de les protectores a on desprès només un 2% de la població s’acostarà a adoptar. A sobre de ser el país de la comunitat europea que més abandona animals, també som el país que menys adopta. Per això és necessari canviar les mentalitats i tallar aquesta multiplicació infinita de naixements.
El primer que s’ha de fer entendre, és que la maternitat i la sexualitat és una cosa diferent pels animals que per les persones. Per ells és un procés hormonal no una necessitat espiritual o psicològica. Una gata o gossa no tindrà cap problema sinó cria mai a la vida. Per això no humanitzis allò que no cal la teva mascota. Cuida-la, estima-la i mima-la, però sobre aquest tema et recomanem que no et creïs falses necessitats que acaben generant tan perjudici a la resta dels animals.

5-. Identifica el teu animal amb el xip i xapa.

Tots els gossos i gats han d’estar identificats per mitjà del microxip i censats als municipis on viuen. Amb aquest sistema el teu animal estarà registrat a l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC) 902 17 04 01 (24 h), per el que en cas de pèrdua o robatori el teu animal podrà ser recuperat. No està de demés que també li posis un xapa amb el teu número de telèfon, doncs en cas de pèrdua s’agilitzen molt els tràmits.